De vanligaste komponenterna är: en flytande lösning, en patron, en finfördelare (förångare) och en strömkälla (uppladdningsbart batteri och intern elektronisk krets).
Många elektroniska cigaretter och vape består av utbytbara delar, medan engångsanordningar kombinerar alla komponenter i en enda del som elimineras när vätskan som finns löper ut.

Patron: fungerar i allmänhet som en flytande tank och filter.
Lösningen i patronen kan innehålla olika nikotinkoncentrationer (hög, medium, låg eller frånvarande). Dessutom finns flera smaker tillgängliga som simulerar smaken av tobak eller reproducerar ett brett utbud av smaker (exempel: mint). Patronen är utformad för att låta vätskan passera in i förstärkaren och därefter ångan till användarens mun. När vätskan är uttömd kan användarna själva fylla på eller byta ut patronen. En påfyllning motsvarar cirka 7-25 vanliga cigaretter, beroende på nikotinhalten, men dess varaktighet beror uppenbarligen på hur du använder enheten.

Atomizer: det är huvudkomponenten i den elektroniska cigaretten och vape från https://vape.se/.
Den består i allmänhet av ett litet värmeelement som är ansvarigt för förångning av vätskan.

Batteri: de flesta bärbara enheter innehåller ett uppladdningsbart batteri, vilket är den största komponenten i den elektroniska cigaretten.
Batteriet kan innehålla en elektronisk flödessensor som aktiveras av användarens inspiration genom enheten; andra modeller, å andra sidan, använd en strömbrytare som måste tryckas under drift. En LED kan också användas för att indikera aktivering. Vissa tillverkare erbjuder också en bärbar laddning i form av ett cigarettpaket som innehåller ett större batteri.
Enheter kan ha ytterligare funktioner och stöd för ett brett utbud av interna batterier, tillbehör och finfördelare.